Surf and the City

Urbán szörfösök, szevasztok!

Írország és Marokkó: gondoltad volna, hogy erre is szörfözhetsz?
Hová menj szörfözni idén nyáron? (II. rész - Portugália, UK és a többi)

Ha olvastátok a poszt első részét, akkor már képben vagytok, ha még nem akkor dióhéjban annyit, hogy továbbra is keressük Európa legjobb helyeit idén nyárra az urbán szörfösöknek, akik nem elégednek meg azzal, hogy május közepén még fagy és az élet az iroda - konditerem - esti meccsnézés háromszögében zajlik. Lássuk merre vegyék az irányt azok akik inkább már bevetnék magukat a hullámok közé, legyen az Marokkó forró, Portugália vad vagy Skócia sziklás partjainál.

Portugália – A vad

A spanyolok imádják azzal heccelni a portugálokat, hogy ugyan szép az ország, csak ráférne egy festés. Én pont ezt szeretem a portugál partokban és az életérzésben, hogy minden egy kicsit szakadtabb, kicsit természetesebb, kicsit vadabb. Portugália ideális bármilyen szintű szörfösnek, hiszen a nyári „sztenderd” 1-1,5 méteres hullámoktól kezdve előfordul minden, a híres 30 méteres nazaré-i hullámhegyig (erről majd még írunk). Habár itt is igaz, hogy a nyár nem a fő szörfszezon, ha fun szörfözésre vágysz, vagy beiratkoznál egy surf school-ba, akkor biztos megtalálod a megfelelő helyet.

2016-12-08-algarve_surf_beaches_arrifana_beach.jpg

Mivel az egész ország az Atlanti-óceán partvidékén fekszik, pár óra alatt bárhonnan a tengerparton vagy, ezért akár Portó, akár Lisszabon az elsődleges úticél (általában), ezt simán össze lehet kötni egy kis szörfözéssel. Porto mellett Matosinhos, a városi strand, és Maceda, egy hosszú nyílt tengerszakasz, a legismertebb szörfös strandok, Lisszabonból pedig könnyen el lehet jutni Ericeiraba vagy Cascaisba, de adott esetben a Costa da Caparica, a lisszaboniak „kerti strandja” is megfelel a célnak, ha az ember csak egy gyors kiruccanást tervez.

supertubos5.jpg

Kép: Supertubos, Peniche

Peniche legendás surf spot, mivel ez egy olyan félsziget, ahol valamelyik oldalon biztos lesz jól szörfözhető hullám. Nem véletlenül közismert mondás a „Peniche never disappoints” a szörfösök körében. Itt található egyébként a híres Supertubos is, ahol szeptembertől áprilisig el lehet kapni egy-egy barrelt (hullám „hengert”), már ha elég bátor vagy és elég jól nyomod. Nekem azért, mint „élvezeti szörfösnek” inkább a déli rész a kedvencem, az Alentejo Nemzeti Park vad strandjain, Sagres és Lagos környékén, gyönyörű a természet, és nem mellesleg a szintén Sagres nevű helyi sör is jól csúszik miután kijöttél a vízből és beülsz egy helyi étterembe. 

 

UK + Írország – A hűvös

Bevallom, nem kifejezetten az én kenyerem, mivel alapvetően nagyon nem szeretem a hideget, de nem lehet említés nélkül elmenni az angol partok környékén virágzó szörf kultúra mellett, ami az elmúlt években különösen nagy momentumot nyert. Anglia déli tartományai, Cornwall és Devon a jobban ismert szörfös lokációk helyszínei, ahol Newquay, Sennen Cove és Croyde Bay már van annyira népszerű, hogy kifejezetten zsúfoltak is tudnak lenni errefelé a strandok a szörfösöktől.

wpid-surfing-at-boscombe-pier-532.jpg

A sportág helyi népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy Wales és Skócia is szerepel a relatíve újonnan ismertté vált szörfös helyek között. Walesben Hells Mouth és Llangennith széles tengerpatokat kínál főleg tapasztaltabb szörfösöknek, a skóciai Thurso pedig sok pro-szörfös szerint kifejezetten Európa legjobb hulláma, de azért erre egy urbán szörfösnek azt hiszem még gyúrnia kéne (lásd a képet).

escocia.jpg

 

Bónusz: „A csatolmányok”

Végezetül, bár Európáról volt szó, lássunk egy pár olyan lokációt, ami vagy történeti vagy földrajzi szempontból nem tartozik ide szorosan (ezt most hadd ne elemezzük külön, ez egy szörfös blog...). Szóval, előszőr is Marokkó jó választás lehet, főleg a nyári szezon után, hiszen itt még mindig nagyon meleg van, ugyanakkor a strandok nincsenek annyira tele. A szörfösök leginkább az Essaouira és Agadir közötti részt szokták megcélozni, bár délebbre is vannak kifejezetten jó partszakaszok. Ne gondoljuk, hogy ez a „vadnyugat”, itt is vannak rendes szörfiskolák és a helyiek abszolút hozzá vannak szokva a szörf turizmushoz.

morocco-surfing-2010-04-22-2.jpg

A szigeteket is megemlítve, Európa kapcsán a Kanári-szigetek, az Azori-szigetek és Madeira jönnek szóba. A Kanári-szigeteken Fuerteventura és Lanzarote kedvelt célpont, de gyakorlatilag minden szigeten lehet szörfözni és van kiépült infrastruktúra. A szigetek jellemzője általában, hogy elég erősek a hullámok, illetve, hogy a part gyakran sziklás, ezért kezdőknek nem feltétlenül a legjobb tanuló környezet, szóval érdemes oktatóval menni.

1.jpg

Az Azori-szigetek és Madeira még mélyebben bent vannak az óceánban, mint a Kanári-szigetek, éppen ezért nem ritkák nyáron a 2 méteres, télen a 4 méteres hullámok. Ez lehet, hogy nem hangzik olyan soknak, de higgyétek el, hogy első látásra egy 2 méteres hullám is cunaminak fog tűnni, pláne ha a deszkáról fekve, alulról nézi azt az ember. A veszélyessége miatt ezeket a szigeteket inkább haladóbb szörfösöknek ajánlanám és mindenképp helyi segédlettel. 

Remélem tetszett ez a kis mini surf guide a nyári szörfözéshez Európában és meghozta a kedveteket, hogy kipróbáljátok vagy továbbra is nyomjátok a szörfözést. Azért muszáj ismételnem, hogy bárhová is mentek, első biztonság, mert sosem tudhatod hol van szikla a víz alatt és milyen áramlatok vannak a strandon, amiket nem ismersz... Ha surf school-lal mentek, akkor úgyis fognak ebben segíteni, de ha egyedül vágtok neki (mondjuk egyedül sose menjetek, max. párban), akkor is kérdezzétek ki a helyi erőket a tudnivalókról.

Végezetül ne feledjétek, hogy „a legjobb szörfös az, aki a legjobban érzi magát odakint”, és ha több hasznos infót, sztorit szeretnétek olvasni, kövessetek minket a közösségi médián.

A bejegyzés trackback címe:

https://surfnthecitybudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6812497141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surf and the City

A Surf and the City Budapest az első magyar urbán szörfös közösség azoknak, akik a beton dzsungelben élnek, de egész évben a hullámok után vágyakoznak. Itt nem számít ha pro-surfer vagy, vagy totál kezdő, mivel a mi filozófiánk, hogy „a legjobb szörfös az, aki a legjobban érzi magát odakint”. Ha lélekben egy kicsit közelebb kerülnél a tengerparthoz, szeretnéd elkezdeni a szörfözést, vagy csak hasznos tippeket keresel a következő szörf nyaralásodhoz, akkor neked is itt a helyed. Surf and the City Budapest is the first Hungarian community for those urban surfers who live in the concrete jungle but crave the waves all year long. Here it doesn’t matter if you are a pro-surfer or a complete beginner, our philosophy is that „the best surfer out there is the one having the most fun”. If you want to feel a little bit closer to the beach, would like to get into surfing, or just looking for some practical advice on your next surf holiday, this is your place as well.

Friss topikok

süti beállítások módosítása