Surf and the City

Urbán szörfösök, szevasztok!

3 yoga póz, nem csak szörfösöknek

A szörfözéshez a legjobb edzés persze a szörfözés, de azért érdemes még idejében felkészülni a fizikai megpróbáltatásra, hiszen a látszat ellenére a szörfözés nem csupa móka és kacagás, hanem elég komoly állóképesség, izomerő, flexibilitás és egyensúlypróba is. Mivel sok kérdés érkezett be hozzánk arról, hogy hogyan készüljetek előre a szörf kiruccanásra, most nekiállunk kicsit részletesebben a témának és a yogával kezdjük a sort, mint a szörf kiegészítő testmozgás.

A yoga nagyon sokoldalú mozgásforma, hiszen a testi-lelki egyensúly mellett az izmok karbantartására és regenerálására is remek módszer, ezért kiválóan megy a szörfözéshez, amely alapvetően elég keményen kezelésbe veszi az embert, mind fizikailag, mind a szellemi koncentrációban. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki az alábbi yoga pózokat szörf vakáció előtt és alatt és meglátjátok majd, hogy mennyit számít a teljesítményetekben és a fizikai és mentális állapototokban.

 1. Lefelé néző kutya pozíció (downward facing dog)

downward-dog.jpg

 Hogyan csináld?

Menj le négykézláb a földre, úgy hogy a tenyereid és a térdeid is a földön legyenek, a karjaid és a combod pedig derékszöget zárjanak be a törzseddel (mint amikor cicahátat csináltunk tesi órán). A karjaid legyenek vállszélességben, a tenyered és az ujjaid szétnyitva a földön, a mutatóujjaid nagyjából párhuzamosan. A lábujjaid is legyenek a föld felé. Ezután belégzés közben emeld meg a csípőd és lassan told magad hátrafelé, úgy hogy leteszed a talpad, miközben kinyújtod a térdeid, amennyire tudod. A vállad és a hátad felső részét folyamatosan told a föld és a térdeid felé, miközben a karjaid erősen tartanak és a nyakad egyenesen nyújtózik, a gerinc vonalában. 1-2 percig maradj a pozícióban és lélegezz mélyeket.

Miért jó?

Ez a pozíció megnyújtja a szalagokat a lábad teljes hosszában és lazítja a vállizmokat is, amik elég kötötté tudnak válni a szörfözéstől. Emellett, jó a különböző hátfájós panaszokra is, pláne, ha olyan urbán szörfös vagy, aki amúgy irodai harcos a civil életben. Nem mellesleg pedig megnyugtatja az ember idegeit is:)

 

2. Galamb póz (one-legged king pigeon pose)

yoga-pigeon-pose.jpg

Hogyan csináld?

A galamb pózt legegyszerűbb lefelé néző kutya pozícióból indítani. Húzd be az egyik térded a mellkasodhoz, majd tedd a földre a talpad a karjaid között. Ezután fordíts be a bokádat és lassan fektesd le az alsó lábszárad a földre oldalirányban, úgy hogy a térdedben ne érezz ellenállást. A hátsó lábad legyen a földön nyújtva (nem feszítve), hogy megnyúljon a csípőd. Először ülj ebben a pózban egyenesen, majd egy kilégzéssel hajolj a mellkasoddal előre, a behajlított lábad felé. Nyújtsd előre a földön a karjaidat, tedd le a homlokod a földre (már ha tudod) és lélegezz így egy percig. Alapvetően azt szokták mondani, hogy a yoga nem szabad, hogy fájjon, de ha egy kicsit kényelmetlen ez a póz, az nem feltétlenül baj, mert ettől leszel hajlékonyabb.

 Miért jó?

A galamb póz nyújta a csípőt, de a belső comb és a medence izmait is. Szörfözés közben ez pop-up-nál (felugrásnál) eléggé jól jön, hiszen egy másodperc alatt kell majd átcsempészned a lábad a karjaid között, hogy hason fekvésből hirtelen felállj a deszkán. Emellett, ellazítja a hátat és a vállakat is.

 

 3. Terpeszben kifordított előre hajlás (revolved wide-legged standing forward fold)

ffb8b2fba81a5e10eb94bc99c2e3598f.jpg

Hogyan csináld?

Állj széles terpeszbe, úgy hogy a lábfejeid párhuzamosan álljanak. Belégzésre emeld meg a mellkasod, és kilégzésre hajolj előre, a hátadat megnyújtva. Tedd az egyik kezedet középen a földre, a másik karodat pedig nyújtsd fel az ég felé egyenesen, a törzsedet elfordítva. Egy pár belégzés után vidd vissza a felnyújtott karodat a földre, majd a másik irányba is ismételd meg a gyakorlatot, összesen ötször mindkét irányba elfordulva.

Miért jó? 

Ez a pozíció megnyújtja a hát, a kar és a hátsó comb izmait is, emellett erősíti a a váll és a lábizmokat is. A lapockák összenyomásával enyhíti a felső hátban és a nyakban felgyülemlett nyomást, amit biztosan meg fogsz érezni szörfözéskor.

Ha ezt a pár pozíciót gyakorlod otthon a megfelelő légzési technikával, kezdésnek már az is nagyon jó. Persze, ahogy fent is írtuk, a megfelelő szörf felkészülésben fontos helye van az állóképesség és izomerő növelésnek is (különösen a karokban), ezért ajánljuk az úszást, a futást, és a saját testsúlyos vagy kisebb súlyokkal végzett edzést is, mint például a crossfitet, de erről még írunk részletesebben a jövőben. Mindenesetre egy jó felkészülés sokat segíthet a biztonságos sportolásban és persze gyorsabb fejlődésben is.

Addig se feledjétek, hogy „a legjobb szörfös az, aki a legjobban érzi magát odakint”, és ha több hasznos infót, sztorit szeretnétek olvasni, kövessetek minket a közösségi médián.

A bejegyzés trackback címe:

https://surfnthecitybudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr6512532295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surf and the City

A Surf and the City Budapest az első magyar urbán szörfös közösség azoknak, akik a beton dzsungelben élnek, de egész évben a hullámok után vágyakoznak. Itt nem számít ha pro-surfer vagy, vagy totál kezdő, mivel a mi filozófiánk, hogy „a legjobb szörfös az, aki a legjobban érzi magát odakint”. Ha lélekben egy kicsit közelebb kerülnél a tengerparthoz, szeretnéd elkezdeni a szörfözést, vagy csak hasznos tippeket keresel a következő szörf nyaralásodhoz, akkor neked is itt a helyed. Surf and the City Budapest is the first Hungarian community for those urban surfers who live in the concrete jungle but crave the waves all year long. Here it doesn’t matter if you are a pro-surfer or a complete beginner, our philosophy is that „the best surfer out there is the one having the most fun”. If you want to feel a little bit closer to the beach, would like to get into surfing, or just looking for some practical advice on your next surf holiday, this is your place as well.

Friss topikok

süti beállítások módosítása