Surf and the City

Urbán szörfösök, szevasztok!

Szörfdeszkával Indiában

Urbán szörfösök szevasztok! A mostani alkalommal indiai kiruccanásunk kapcsán jelentkezik a Surf and the City, hogy bemutassuk nektek ezt az egyelőre kevéssé ismert szörfös célpontot. Mint korábban már írtunk róla, tavaly ilyenkor Srí Lankán voltunk, idén pedig újra a glóbusz pásztázásával kezdődött a téli surf tripünk megtervezése.

Mivel alapvetően irodai dolgozók vagyunk, ezért első sorban az idő és költség vonzat mentén gondolkodtunk mindenféle meleg helyekben. Szóba jött Közép-Amerika és Indonézia is, de olcsóság, a relatíve rövid utazás, na meg a kevesebb (szörf) turista okán végül India mellett döntöttünk. Lehet, hogy jövőre majd megpróbálunk egy Lombokot, Nicaraguat vagy Perut ha több lesz az időnk, a büdzsénk és az emberbaráti szeretetünk:)….

Az út rendkívül kényelmes volt, Dubaion keresztül Emirates-szel kb. 15 óra alatt megérkeztünk Tiruvanántapuram (TRV – Trivandrum reptér) városába, ahonnan nagyjából egy óra és öt ropi fejében eljutottunk taxival Varkalába. Varkaláról azt kell tudni, hogy amolyan üdülőfalu, amellett, hogy a parttól befelé azért egy rendes városra is hajaz, minimál üzleti résszel, vasúttal meg néhány közintézménnyel. A part menti részen, Varkala beach-en ebből azonban nem sokat érez az ember. Ezt a részt az ide látogató nyugatiak (főleg britek) uralják, sok jópofa wanabe hippy, „eat-pray-love” arcok meg mezei turisták. Annak ellenére, hogy a part menti sor abszolút a turista igényekhez alkalmazkodott, éttermekkel, batikolt ruha boltokkal, yoga szőnyeg árusokkal meg ayur veda központokkal, azért eléggé autentik India feeling van a maga sokszínűségével és kaotikusságával.

img_9795.JPG

Érdekes, mert a turista összetétel nem annyira a klasszik huszonpáréves backpacker crowd, hanem az eggyel idősebb, gyakran spirituális útkeresésben lévő vagy éppen ténylegesen pihentető pihenésre vágyó főként európaiakból áll. Mikor azt mondom spirituális akkor nem viccelek. Varkala az indiaiak számára szent hely, gyakran a dél Varanasi-jának is hívják. A szállásunktól egy sarokra van egy 2000 éves Vishnu szentély, ami zarándokok sokaságát vonzza, saját éves fesztivállal március folyamán. Ezen kívül pedig még nagyjából 50 templom van két kilométeres körzetben, úgyhogy az elmúlt pár napban hajnali négytől valahol mindig elkezdődött a kántálás és durrogtatás (ötletem sincs azt mivel és/vagy miért csinálják).

img_3025.JPG

Ami még keményebb, vagy szentebb (attól függ milyen szempontból nézzük), hogy konkrétan a szállásunk előtti partszakaszon, ahol néha szörfözünk is, állítólag a helyiek hamvakat szórnak a vízbe. Hurrá. Ez azért senkinek ne vegye el a kedvét, egyrészt mert az már végülis tiszta, másrészt meg mert pont másik irányba viszi az áramlat:) Ja és a helyi vizek elvileg a bűnöket is elmossák. Kellemeset a hasznossal.

Szóval szörf. Egy olyan társasággal jöttünk ide, akiket még Srí Lankán ismertünk meg. Ed és Sophie egy brit szörfös pár, akik úgy kezdték a keralai business-t, hogy pár szobát béreltek Varkala beach-en, amit kiadtak vendégeknek. Ed elvitte őket reggel szörfözni, Sophie közben csinált nekik reggelit és néha yogát is tartott. Ez volt 2009-ben. Azóta már egy teljes nagy házat üzemeltetnek Indiában és Srí Lankán is, meg évente több ideiglenes szörf campet mindenfelé a világon a Soul & Surf brand alatt egy egész nagy csapattal. Fél évet Angliában töltenek (az itteni monszunt és az angol nyarat) és fél évet pedig délen (az indiai nyarat és az angol telet). Bejött nekik az élet mondhatni, de tényleg a hely szervezésének minden részletében látszik az odafigyelés és a jó stílus, amiből a hely különleges szelleme ered.

img_3312.JPG

A szállás maga gyönyörű környezetben van a varkalai magasparton terpeszkedő tágas kerttel és chill közösségi terekkel. Ez helyi viszonylatban inkább a high-end szállások közé tartozik, de abszolút értékben még így is nagyon jó ár-érték arány. Igazából arra is van lehetőség, hogy az ember olcsóbb szálláson lakjon és bemenjen a fancybb helyek kertjeibe meg kávézóiba, vagy éppen napi vendégként részt vegyen a yoga és szörf órákon, vagy csak deszkát béreljen.

img_9739.JPG

A napi menetrend nagyon easy. Kicsit korán kell kelni a hullámok miatt (azért ez szörfösök körében nem kuriózum), reggel fél hét körül felmérjük a helyzetet, hogy melyik strandra menjünk szörfözni. Sokszor elég csak leereszkedni a nem kicsit meredek lépcsőkön az alattunk lévő partszakaszra, de 15-30 perces tuktuk távra több más opció is van. Igazából 10-11-ig jók a hullámok, utána a szél miatt már nem igazán "működik a tenger", bár néha délután is lehet csapatni. Eddig nem igazán volt erős a tengerjárás, állítólag egy decemberi ciklon óta minden megváltozott, de a helyi srácok állítják, hogy egy-két barrelt is el lehet kapni jobb napokon.

Délutánonként van yoga is, mint a legtöbb szálláson itt a környéken. Tulajdonképpen teljes yoga oktató tanfolyamokra is be lehet nevezni itt Varkalában, amiért sok yoga turista jár ide, bár ez elég izzasztó vállalkozás a napközbeni 30 fok feletti átlag hőmérsékletben. Azt mondják a megvilágosodásért ennyi erőfeszítés igazán belefér...

img_3066.JPG

Összességében mindenképpen az elérhetőbb szörf célpontok közé sorolnánk Indiát mivel a helyi árak rendkívül barátiak. Meg lehet vacsizni fejenként 150-300 rupiáért, ami kb. 600-1200 forint (kb. néggyel kell szorozni a váltáshoz), van rendes szállás 800 rupiáért per este, tudtok robogót bérelni 3-400 rupia között naponta és deszka bérlés sem horribilis. Pont a hely, illetve általában India olcsóságából adódóan tipikusan olyan turistákkal lehet találkozni, akik heteket vagy akár hónapokat vannak úton, minimál büdzsére optimalizálva az utazást és minél hosszabbra nyújtva a távollétet.

img_3261.JPG

Néhány érdekesség amit még kiemelnénk az indiai szörf trip kapcsán:

  • Kaja: Dél-India elég nagy része vegetáriánus, így mindenhol lehet nagyon finom zöldég alapú curry-ket és masalákat enni, jóféle lapos kenyerekkel. A legtöbb helyen van hal és hús is, de élelmiszer biztonsági szempontból mi sokszor a vega verziónál maradtunk, mivel előszeretettel aszalják kint a halakat a harminc fokban látványkonyha néven. Ugyan az ember gyomra már néha telítődik a folyamatos fűszer orgiától, de összességében tényleg nagyon jókat lehet enni (eggplant massala, coconut rice és társai...).
  • Nyelv: az általános vélekedéssel ellentétben a helyi nyelv Kerala államban nem a hindi, hanem a malájalam (csak gondoltuk szólunk, ha netán valaki itt tervezné tökéletesíteni a hindi tudását…). Cserébe a legtöbben jól beszélnek vagy legalább napi szinten biztonsággal tudnak kommunikálni angolul. Külön érdekesség, hogy Kerala államban országos szinten az egyik legmagasabb az iskoláztatottság, így oktatás terén az egyik legsikeresebb térségről beszélünk.
  • Indiai szörfösök: Vannak. És jók! A helyi fiúk (ugyanis a lányok egyelőre még nem nagyon szörföznek, nyilván sokan kulturális okokból) sokszor autodidakta módon és természetes tehetséggel megáldva sajátítják el a szörfözést, és pont olyan szépen küldik neki mint bármelyik portugál vén tengeri róka. Emellett az sem elhanyagolható, hogy nincs olyan „szörf lokalizmus”, mint a világ sok másik részén, ahol a helyi erők szimplán kinézik vagy akár előszeretettel törik el a külsősök deszkáját vagy karcolják meg a kocsijukat…
  • Öltözék: A turista részeken turista uralom van, de azért ha az ember (főleg nő) bemegy a városba vagy távolabbi strandokra, akkor illik vállakat és esetleg térdeket takaró ruhát venni, úgyhogy bikini helyett is főleg egy részesben érdemes szörfözni, esetleg gatyában.
  • Alkohol: Kerala „dry state”, azaz száraz állam, ami azt jelenti, hogy elvileg csak az alkohol licensszel rendelkező helyek árusíthatnak alkoholt, amiből nagyon nagyon kevés van. Azért mondom, hogy elvileg, mert ennek ellenére a legtöbb étteremben szolgálnak fel alkoholt, csak éppen átlátszatlan poharakban és például a sörös üvegeket az asztal alá rejtve. Általánosságban is igaz, hogy a helyiek körében nem annyira dívik az ivás, mint például kishazánkban, úgyhogy ne csodálkozzatok, hogyha a pincér már kuncogva hozza ki a harmadik sörötöket.
  • Ayur veda: Kerala az ayur veda orvoslás hazája (vagy melegágya?). Lépten nyomon ayur veda klinikákba botlik az ember, ahol a szimpla lábmasszázstól a beöntésig mindenféle egészség megörző szolgáltatás igénybe vehető. Ki-ki habitusa szerint, akár 1-2 hetes kúrákra is feliratkozhat, ahol a fülbe füstölésen keresztül az orröblögetésig minden előfordul, igény vagy előírás szerint. Akik csinálják azok nagyon hisznek benne, ennyi biztos. Ha valaki kipróbálná, kérlek ne tartsátok vissza az infót, megöl minket a kiváncsiság:)

 

img_3186.JPG

Nagyjából ennyit szerettünk volna összeszedni, mint indiai szörf gyorstalpaló. Hosszú strandok, meleg víz, barátságos emberek. Nekünk bejött, próbáljátok ki ti is és írjátok meg nekünk, hogy tetszett! Ne feledjétek, hogy a legjobb szörfös odakint az, aki a legjobban érzi magát. Még több sztoriért pedig kövessetek minket a közösségi médiában is, itt meg itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://surfnthecitybudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr1913721978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Surf and the City

A Surf and the City Budapest az első magyar urbán szörfös közösség azoknak, akik a beton dzsungelben élnek, de egész évben a hullámok után vágyakoznak. Itt nem számít ha pro-surfer vagy, vagy totál kezdő, mivel a mi filozófiánk, hogy „a legjobb szörfös az, aki a legjobban érzi magát odakint”. Ha lélekben egy kicsit közelebb kerülnél a tengerparthoz, szeretnéd elkezdeni a szörfözést, vagy csak hasznos tippeket keresel a következő szörf nyaralásodhoz, akkor neked is itt a helyed. Surf and the City Budapest is the first Hungarian community for those urban surfers who live in the concrete jungle but crave the waves all year long. Here it doesn’t matter if you are a pro-surfer or a complete beginner, our philosophy is that „the best surfer out there is the one having the most fun”. If you want to feel a little bit closer to the beach, would like to get into surfing, or just looking for some practical advice on your next surf holiday, this is your place as well.

Friss topikok

süti beállítások módosítása